Co warto spróbować podczas rejsu po Chorwacji. Bałkańskie potrawy.
Oprócz żeglugi, słońca, morza i pięknej przyrody, ważnym elementem każdego
urlopu jest kosztowanie nowych potraw.
Chorwacka kuchnia, podobnie jak cała Chorwacja, jest bardzo zróżnicowana.
Każda część tego bałkańskiego kraju ma własną tradycję kulinarną. Chorwacja
kontynentalna znajdowała się pod wpływem Austro-Węgier i Turcji, podczas gdy
na chorwackim wybrzeżu widoczne są wpływy kultury śródziemnomorskiej, co ma
wpływ nie tylko na kuchnię, lecz na cały sposób życia Chorwatów.
W kolejnych wpisach postaramy się przedstawić Państwu kilkanaście typowych
chorwackich posiłków i napojów.
Ponieważ Chorwacja słynie z ryb i owoców morza, bohaterem pierwszego wpisu
będzie brodet (dialektalnie brudet lub brujet), czyli podawana na Istrii i w
Dalmacji zupa rybna.
Z czego składa się zupa rybna?
Podstawowym jej składnikiem są ryby: konger, skorpena lub żabnica. Najlepszy
brodet gotowany jest z kilku gatunków ryb. Kolejnymi składnikami zupy są
pomidory, cebula, czosnek, ocet, nać pietruszki, listki laurowe, sól i
pieprz.
Ponieważ zupa jest gęsta, łatwo jest się nią nasycić. Ponadto zwykle podaje
się ją z polentą, czyli kaszą kukurydzianą. Takim wariantem najedzą się
nawet największe łasuchy.
Typowy chorwacki posiłek oczywiście nie może obyć się bez wina. Dobrym
wyborem będzie tu wino Postup lub inne z gatunku plavac mali.